bgtitle.gif (16370 bytes)

S/S "Klampenborg"

"Klampenborg" ses her liggende forrest
Navn "Klampenborg" (ex. "Alma Kjøller")
Skibstype Dampskib
Byggeår og sted 1916 på Lödöse Varv i Sverige
Byggemateriale Stål
Tonnage 313 BRT. 158 NRT.
Længde 37,48 meter
Bredde 6,89 meter
Hjemsted / nationalitet København
Forliset
Skibet var på rejse fra Danzig til Køge med 400 tons superfosfat. Den 28. december 1921 afgik "Klampenborg" fra Danzig-Neufahrwasser (Gdansk), men måtte returnere til havnen igen på grund af storm og fordi ferskvandsbeholdningen var lækket ud af tanken. Den 30. december afsejlede "Klampenborg" igen. Skibet nåede imidlertid ikke til havn og det derfor formodes at være forlist i Østersøen, hvorved hele skibets besætning - 12 mand - er omkommet. To af skibets både, hver indeholdende ligene af 3 af besætningen, blev senere fundet drivende i Østersøen.
Vraget
Vraget står ret på bunden på 47 meters dybde og der er ca. 41-42 meter vand til toppen af agterdækket. Bakken står højt over bunden og efter denne kommer man til skibets lastrum. Efter lastrummene, kommer man til det forhøjede agterdæk, hvor skibets bro og skorsten engang har stået. Begge dele er i dag væk, og skorstenen ligger ude på bunden. Da jeg dykkede på vraget i sin tid, hang der på begge sider af vraget et trawl, omtrendt udfor der hvor skorstenen har stået. Her stod skibets davider til redningsbådene, og formentlig er det disse, eller resterne af disse, der har "fanget" trawlene.
 
Der er, mig bekendt, ikke fundet noget der præcist indikerer at dette vitterligt er vraget af S/S "Klampenborg". Men ved at foretage en sammenligning af den hurtige skitse som jeg har lavet under mit dyk på vraget, og et foto af skibet, vil jeg sige at jeg er 99 % sikker. Skibets konstruktion, dets længde og bredde, samt placeringen af broen og skorstenen, passer også rimelig præcist.

Skitse af vraget (sammenlign med fotografiet)

S/S "Klampenborg" var ejet af rederiet A/S D/S "Dannebrog". For mere end 10 år siden fik jeg oplyst at arbejdsnavnet 'CEBORG' stammede fra nogle bogstaver, som var blevet fundet på bunden ved siden af vraget. Vist nok fra skorstenen. Om denne historie er sand eller ej vides ikke, der bliver jo fortalt og sagt så meget i dykkerkredse. Men hvis det er sandt, så er mit gæt at det fundne "C" er resterne af det oprindelige bogstav "D", der i kombination med resten af de fundne bogstaver "DannEBROG", med lidt bogstavleg kan danne navnet CEBORG.
 
Bedøm selv.
Lagt på www.nolimitsdiving.dk d. 30.12 2009