bgtitle.gif (16370 bytes)

Projekt Køge Bugt

Søndag den 23. november 2008  
Efter en uge med koldt og blæsende vejr, oven i købet med sne, var det en god overraskelse at stå op til en søndag morgen med stille vejr og klart med sol. Men en ting er jo hvordan vejret ser ud når man kigger ud af sit stuevindue, noget andet er hvordan vejret er når man står i havnen. Udsigten fra broen, da jeg kørte hen over Kalveboderne, bekræftede dog at vejrudsigten holdt stik. Det var helt stille og havet var spejlblankt. Og vi havde brug for godt vejr til dagens tur med sonaren i Køge Bugt. Dårligt vejr er nemlig lig med dårlige optagelser.
 
Vi mødtes – 3 mand – i havnen og efter at båden var pakket med udstyr og madpakker, susede vi afsted. Første mål var et par rigtig gamle vragpositioner af tvivlsom kvalitet. Begge lå øst for Drogden fyr, hvor vi nåede frem efter godt og vel en times sejlads. Motoren blev sat på "lav", PC og udstyr tændt, sonaren blev sat i vandet, og søgningen blev påbegyndt. Alt virkede denne gang efter bogen.
 
Efter en times søgning, afskrev vi første position som en nitte. Næste vrag lå 500 meter længere vest på, så vi flyttede os en smule og fortsatte søgningen der. Den næste time viste der sig ikke andet, end bar bund på det sted hvor skonnerten ”Veset” skulle ligge sunket. Endnu en nitte…s*t*ns…. Søen havde efterhånden lagt sig helt, så vi vendte skuden mod syd, for at tage et kig på et par positioner syd for Amager. Med gashåndtaget i bund forlod vi området ved Drogden, som vi formentlig ikke vil bruge mere tid på. Resterne af de vrag der eventuelt måtte ligge der, må andre gerne have for sig selv.
 
Efter en halv times sejlads mod sydvest, var vi fremme ved første position (vrag 704), som vi havde dykket på tidligere for efterhånden mange år siden. Vi havde dog ikke kunne identificere vraget eller finde ud af hvad for et type skib det havde været, da vraget er totalt smadret og ligger spredt over et stort område. Vi håbede derfor på at få en rimelig optagelse med sonaren, og måske få en ide om vragets udbredelse og orientering. Det lykkedes også at få noget på skærmen, men ikke meget, da vraget ikke rager så højt over bunden og derfor ikke kaster den store skygge af sig. Man kunne dog se, at den skitse vi havde lavet af vraget ud fra første dyk, ikke var helt skæv. Det vrag skal vi ikke tilbage til igen.
 
Næste vrag lå 1 sømil længere mod vest, og er det vi kalder for ”Tre ankre vraget” (vrag 703). Et lille trævrag der, som så mange af Køge Bugt-vragene, er lastet til bristepunktet med mursten. Vraget lodder et par meter op over bunden. Så her var der større mulighed for at lave en god optagelse med sonaren. Efter et par oversejlinger havde vi fået vragets orientering på plads, og fik et par gode ”skud” af vraget. Vejret var efterhånden blevet lidt mere diset og inde over land blev skyerne mørkere og mørkere. Så vi besluttede os for at tage et kig på et vrag mere, og så stikke ind under land for at komme i havn inden det blev helt mørkt og vejret vendte.
 
Dagens sidste vrag lå yderligere 1 sømil mod vest, og er et gammelt trævrag kaldet ”Ålevraget” (vrag 702). Også her fik vi en fin og detaljeret optagelse af vraget, hvor man kunne se spanter, køl og hele vragets kontur. Andre vrag lokkede i nærheden, men vi fulgte planen, og satte kursen mod havnen, mens de sidste madpakker blev fortæret. Efter en times sejlads for fuld skrue, var vi endnu engang under broen, og snart lå vi ved kaj igen. Herefter var der kun tilbage at hente bilerne, kaste udstyr ind i en fart og så ind og få fyret op for varmen og sætte kursen hjem.
 
Tak til alle, vi fortsætter med næste sonartur i januar, med mindre at havet fryser til inden da.

nolimitsdiving (c) 2008